Вхід

Банош

До цього року я ніколи не пробувала гуцульський банош. На жаль, я раніше не була на Західній Україні. Вважаю цю страву дуже цікавою, ситною та смачною. Її сміливо можна ставити поряд з українським борщем на п'єдестал.

Що таке банош? - запитаєте ви. Це найсмачніша кукурудзяна каша, зварена на сметані та вершках, і смакує вона як зі шкварками, так і з грибами та з бринзою. Важливий момент блюдо потрібно їсти гарячим, як тільки приготували. Це чудова вечеря, а головне, готувати її дуже швидко, всього 20 хвилин.

З цією стравою на Закарпатті пов'язано багато традицій та легенд. Це дуже популярна страва, яку готують у кожній оселі та у кожного господаря свій рецепт, і,так, я не помилилася саме "господаря", вважається, що банош повинні готувати чоловіки. Особливо гарний банош, приготовлений у казанку на багатті. Ой, мало не забула, за гуцульськими традиціями мішати банош можна лише великою дерев’яною ложкою і лише в один бік, якщо так не зробити, банош не буде смачний.

Я, звичайно, трохи змінила рецепт, трохи адаптувала під свій смак.

Так от, нам знадобиться:

  • Кукурудзяна крупа 180 г
  • Сметана 20% 500 мл
  • Вершки 10% 500 мл , можна взяти й молоко
  • Бринза 150 г
  • Бекон 300 г , в класичному рецепті це сало
  • Печериці 300-500 г
  • Сіль та перець на смак

Приступаємо до приготування:

Я готую на великій пательні WOK, в неї наливаю 500 мл сметани жирністю 20% та додаю 500 мл вершків 10%(можете замінити молоко).Все дуже гарно перемішайте віничком.

Поставте пательню на середній вогонь. Додайте сіль та перець до смаку, тонкою струйкою повільно засипайте кукурудзяну крупу, обов’язково постійно помішуючи вінчиком. Доводимо до кипіння, помішуємо ще хвилин п’ять. Далі вимикаємо вогонь та накриваємо кришкою, залишаємо настоятись.

Тим часом готуємо смаколики до каші.

Наріжте бекон маленькими кубиками. Розігрійте суху пательню та обсмажте його до золотавого кольору.

Грибочки можна брати любі, але я полюбляю печериці. Нарізаємо міленько та смажимо з цибулькою на соняшниковій олії до золотавого кольору.

Готовий банош викладаємо у миску, зверху художньо викладаємо смажений бекончик, гриби та бризу, зелень та трішечки любові. СМАКОТА.

Коштуйте на здоров’я!