Вхід

Торт Вельвет

Моє знайомство з цим смаколиком відбулося в одній із харківських кав'ярень. Я дуже рідко замовляю десерти, здається, ну чим ще можуть мене здивувати?! Але цей десерт мене підкорив, згодом підкорив мою родину, моїх друзів і став моїм улюбленцем. Але в кав’ярні відмовилися ділитися рецептом, тож довелося чаклувати самій, але вирішила назву залишити, щоб нагадувала теплі зустрічі у приємному місті.

Зауважте, торт робимо без борошна.

Нам знадобиться:

  • Шоколад чорний 100 г
  • Вершкове масло 80 г
  • Какао 9 ст.л
  • Цукор 300 г
  • Сіль 2 г
  • Розпушувач 1 ч.л
  • Сир 600 г
  • Сметана жирна 3-4 ст.л
  • Смородина 150-200 г
  • Яйця 4 шт.
  • Пергамент для випічки 1 шт

Приступаємо до приготування десерту.

  • На водяній бані розтопити шоколад і вершкове масло, перемішати.
  • Відокремити білки від жовтків.
  • Білки збиваємо із сіллю, а потім засипаємо 50 г цукру і далі збиваємо до гострих піків.
  • Жовтки збиваємо зі 100 г цукру. Суміш має збільшитися та побіліти.
  • З'єднуємо жовтки та шоколадну масу і добре перемішати (збиваємо міксером).
  • Додаємо 2 ст.л какао, розпушувач, перемішуємо.
  • Потім потрохи вводимо білкову масу, але краще перемішувати вінчиком (не міксером), щоб не порушити легкість тіста.
  • Далі додаємо поступово ще 4 ст.л какао, можна додати ще, дивіться на густоту тіста. Тісто має вийде за консистенцією як на оладки.
  • Розігріваємо духову шафу на 180 градусів.

Далі у нас є два варіанти, якої форми будут коржі.

Варіант перший.

Ви хочете отримати круглий торт, тоді на пергаменті обводимо тарілку діаметром 20 см або 24 см, розмір робимо на ваш смак.

Пергамент змастити вершковим маслом і викладаємо 2-3 ст.л ложки нашого тіста, акуратно розподіливши по колу. Випікаємо в духовці 10 хвилин, готовність перевіряємо сірником або дерев'яною зубочисткою. Знімаємо корж з пергаменту ще теплим, так краще відокремлюється від нього. У цьому варіанті коржі тоненькі і вийде саме торт.

З нашої суміші має вийти 4-5 тоненьких коржів.

Другий варіант.

Стандартний лист глибиною 2-3 см застелити пергаментом, змащеним вершковим маслом. Виливаємо тісто на лист, рівномірно розподіляємо його, ставимо в духовку на 20 хвилин. Готовність перевіряємо сірником або зубочисткою. Знімаємо корж ще теплим, так краще відстає від пергаменту. Корж розрізаємо навпіл, змащуємо два коржі, тортик виходить прямокутний, зручно нарізати порційно, можна подавати як тістечка.

Робимо крем.

Смородина 150 г та 50г цукру, перебиваємо у блендері, та відставляємо. Сир теж перебиваємо блендером, потроху додаючи цукор (залишок), ваніль і сметану. Сир треба перебити так, щоб нагадував ніжну сирну масу без грудочок. Потім поступово додаємо смородину. Крем виходить кисло-солодкий, якщо вам здався сильно кислий, додайте 1ст.л. цукру, але багато не потрібно, тому що торт настоїться і набере солодкості.

Коржі готові, крем готовий, приступаємо до збирання тортика. Коржі щедро змащуємо кремом. Верхній корж і боки теж щедро змащуємо, а потім увесь торт присипаємо какао, зазвичай це роблю через маленьке ситечко. Потім можна прикрасити ягодами та листочками м'яти. Ставимо в холодильник не менше ніж на 12 годин, коржі повинні подружитися з кремом.

Подаємо охолодженим, повірте, торт Вельвет нікого не залишить байдужим.